Dunaegyháza lakossága nevében nagy szeretettel köszöntöm Önt internetes oldalunkon!

Örülök, hogy sok más település honlapja közül a mi falunkéra talált, de még nagyobb az öröm, ha szándékosan érkezett. Kérem, töltsön el néhány percet weboldalunkon, biztos vagyok benne, hogy fel fogja kelteni érdeklődését községünk iránt.

Dunaegyháza, köszönhetően a környező természetes és mesterséges vizeknek, csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Kelet felől az Alföld és a rá jellemző tanyavilág határolja sok-sok vízfolyással, csatornával, mely az ide vetődő horgászok paradicsoma. Nyugatról pedig maga a Duna zárja el a Dunántúl dombjaitól. A Duna holtágát, a Solti-Dunát településünknél szeli ketté egy kőgát. A holtágat ezáltal felosztva a gát feletti részre, mely elsősorban ragadozó halállományáról híres, és az alsó szakaszra, ahol kapitális békés halak esnek a horgászok zsákmányául. E mesterséges építmény nemcsak a folyó áramlását állítja meg, hanem biztosítja a bejárást a víz által körülvett szigetbe, ahol tél végén a hóvirág végeláthatatlan mezőket alkot.

A településünkön élő barátságos, vendégszerető emberek jelentős része szlovák gyökerekkel rendelkezik. Ugyan napjainkban a szlovák nyelvet már kevesebben használják, de rendezvényeinken a község lakossága ápolja a hagyományokat.

Községünk nyaranta rendezett eseménye a Csipetka Fesztivál, melyet gyönyörű természeti környezetben, a Kis-Duna partján tartunk. Kiemelkedő  rendezvényünk még a Krumpli Nap, mely nevét községünk egyik fő mezőgazdasági tevékenysége után kapta.  Fesztiváljaink évről évre több látogatót vonzanak, így  alkalmat adnak a dunaegyháziaknak és az innen elszármazottaknak, hogy találkozzanak, közösen ünnepeljenek, szórakozzanak.

Az említetteken kívül természetesen még számos rendezvény és látnivaló biztosít az  idelátogatók számára lehetőséget a  hasznos időtöltésre, kikapcsolódásra.  A helybéliek mindig szívesen kalauzolják Önt lakóhelyünkön és környékén, illetve adnak tájékoztatást a szabadidő eltöltésének lehetőségeiről, az igénybe vehető szolgáltatásokról.

Legyen a vendégünk Ön is! Akár rövidebb vagy hosszabb időt kíván nálunk tölteni, mi mindig szívesen látjuk!                                                                           

 

Szilágyi István
polgármester